Delta Lloyd heeft de plannen voor zijn bekritiseerde aandelenemissie aangepast. De verzekeraar mikt nu op een opbrengst van 650 miljoen euro, in plaats van de eerder aangekondigde claimemissie van 1 miljard euro.

Delta Lloyd moet vanwege nieuwe internationale regels voor de financiële buffers zijn eigen vermogen versterken. Dat is onder meer nodig omdat het traditionele verdienmodel van levensverzekeraars onder druk staat.

Door de lage rentestanden is het lastiger voor verzekeraars om vermogensproducten met een gegarandeerde uitkering te slijten en sinds de woekerpolisaffaire kiezen veel consumenten vaker voor simpele en goedkopere producten zoals banksparen.

Morrende aandeelhouders

Door een bedrag van circa 1 miljard euro aan vers geld te vragen van aandeelhouders hoopte Delta Lloyd zijn financiële positie voor de komende jaren veilig te stellen. Maar de aandelenemissie kwam de verzekeraar afgelopen tijd op veel kritiek van grootaandeelhouders te staan.

Bij de uitgifte van nieuwe aandelen moet de winst van Delta Lloyd over meer aandelen verdeeld worden. Dus daalt de winst per aandeel voor zittende aandeelhouders. Niet alle aandeelhouders waren daar blij mee.

Onder meer het Amerikaanse Highfields, het Taiwanese Fubon, Fir Tree, Greenlight en John de Mol zouden de emissie van 1 miljard dollar te hoog vinden, meldde persbureau Reuters. Zij dreigden daarom op een buitengewone aandeelhoudersvergadering op 16 maart tegen de claimemissie stemmen.

Claimemissie verlaagd

Delta Lloyd kiest nu eieren voor z'n geld en verlaagt de claimemissie naar 650 miljoen euro. De verzekeraar wees woensdag op de goede vooruitgang die sinds de aankondiging van de emissie, eind november, werd geboekt. Daardoor is er minder nieuw kapitaal nodig dan gedacht, om de buffers van het bedrijf op het gewenste peil te krijgen.

Beleggers reageerden uitgelaten op het nieuws. De koers van het aandeel Delta Lloyd schoot 10 procent omhoog na opening van de Amsterdamse beurs.

Naast de uitgifte van aandelen wil Delta Lloyd zijn kapitaal versterken door zijn belang van ruim 30 procent in Van Lanschot Bankiers te verkopen. Dat zal in de loop van dit jaar gebeuren. Het Financieele Dadblad spreekt van een geste naar ontevreden aandeelhouders.

Grote emissie wel nodig?

De emissie en de verkoop van Van Lanschot moeten Delta Lloyd voorzien van sterkere financiële buffers. Volgens het bedrijf kan er met de nu aangekondigde stappen een streep worden gezet onder alle onzekerheid. "We kunnen weer met vertrouwen naar de toekomst kijken als de emissie is afgerond", concludeerde bestuursvoorzitter Hans van der Noordaa.

Toch is er nog steeds kritiek, stelt analist Edith Thouin van ABN Amro tegenover RTL Z. Door de genomen maatregelen komt de solvabiliteitsratio van Delta Lloyd uit op 176 procent volgens de nieuwe Solvency II-regels. Dat is flink boven de minimumeis van 140 procent. Thouin: "Je kunt je afvragen of zo’n hele grote claimemissie wel nodig is."

Maar de flinke buffer is misschien wel noodzakelijk voor Delta Lloyd, omdat het traditionele verdienmodel van levensverzekeraars nu eenmaal onder druk staat. ING-analist Albert Ploegh merkt op dat Delta Lloyd weinig mogelijkheden heeft om schokken op te vangen.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl